Warte zobaczenia & odwiedzenia

Kulinarne Görlitz

Ciesz się atmosferą Starego Miasta

Typowa kuchnia niemiecka, śląska, czeska czy międzynarodowa – restauratorzy z Görlitz oferują mnóstwo przepysznych pokus. Jedzenie w mieście nad Nysą Łużycką przeradza się często z odkrywczej kulinarnej podróży w ekscytującą wędrówkę po dawnym krajobrazie architektonicznym. Wokół Untermarkt (pol. Rynku Dolnego), Obermarkt (pol. Rynku Górnego), Neißstraße (pol. ulicy Nyskiej) i Peterstraße (pol. ul. św. Piotra) powstało wiele znakomitych kawiarni, restauracji i pubów. Pod oświetlonymi pochodniami sklepieniami starych murów i na romantycznych dziedzińcach serwuje się wszelkiego rodzaju apetycznie pachnące przysmaki. Nawet najbardziej wymagający klient może tutaj zaspokoić swój apetyt.

zdjęcie: Landskron Braumanufaktur

Sztuka warzenia piwa

W Manufakturze Piwowarskiej Landskron, w głębokich piwnicach ze sklepieniami za zabytkowymi dziś ceglanymi murami, od roku 1869 warzy się popularne piwo Landskron. Produkcja odbywa się według starej tradycyjnej receptury rzemieślniczej w otwartych kadziach fermentacyjnych, czyli krótko mówiąc z sercem. Dla smakoszy przygotowano też degustację. Ciekawscy turyści mogą więc zwiedzić browar i od razu na miejscu skosztować złotego trunku.

Informacje i terminy wycieczek po browarze: dowiedz się więcej

W ostatnich latach w Görlitz powstały również mniejsze browary. Browar Obermühle (pol. Górny młyn), Bierblume (pol. Piwny kwiat) czy GR-LI-BRÄU stawiają na tradycję piwowarską i sezonowe wyszukane dodatki. To gratka dla gości, którzy czerpiąc przyjemność z picia piwa chcą spróbować czegoś nowego.

Śląskie Niebo i inne przysmaki

Będąc w Görlitz powinieneś skosztować „Śląskiego Nieba - Schlesisches Himmelreich“, gdyż potrawa ta nie na darmo nosi swą zacną nazwę. Do przygotowania tej ulubionej potrawy kucharze używają peklowanego schabu, suszonych śliwek i moreli, serwując ją z kilkoma soczystymi kluskami, a sos zaprawiając mąką i masłem. W karcie dań znajdziemy z pewnością wiele innych tajemnych receptur babć ze Śląska lub Czech. Delikatnie lub obficie, elegancko lub rustykalnie - restauratorzy z Görlitz mają obok wysublimowanego smaku oczywiście odpowiednią wyobraźnię. Może śląska sałatka ziemniaczana, serwowana na ciepło ze smażonym boczkiem, a może czeska pieczeń? Do pożywnych specjałów najlepiej pasuje chłodny Landskron, słynne tradycyjne piwo z Görlitz.

zdjęcie: Paul Glaser

Słodkie pokusy

Śląskie kluski z makiem, znane również jako makówki, polecane są miłośnikom słodkiej kuchni. Podaje się je świeżo przygotowane, posypane cukrem i cynamonem, zazwyczaj w szklanej misce. Również kawiarnie i cukiernie w Görlitz przyciągają wszelkiego rodzaju specjałami z maku: strucle makowe lub ciasta makowe z posypką podtrzymują długą śląską tradycję wypieku i cieszą się niebywałym powodzeniem. Za kulinarny klasyk uchodzi legnicka bomba, niewielki wypiek z piernikowego ciasta oblanego czekoladą.

Prawdopodobnie najmniejszym przysmakiem z Görlitz są perły miłości. Od ponad 100 lat kolorowe drażetki produkowane są w fabryce słodyczy Rudolfa Hoinkisa, następnie konfekcjonowane w małych plastikowych pojemnikach w kształcie butelek dla niemowląt i nadal są prawdziwym hitem eksportowym w ponad 20 krajach.

Niczym nieograniczony smak

Możliwość kulinarnych wędrówek po lokalach i kuchniach dwóch narodów to prawdziwa gratka dla smakoszy. W Zgorzelcu, bezpośrednio nad rzeką Nysą, znajdują się liczne restauracje serwujące specjały kuchni polskiej a także wyśmienitą pizzę.

Nota prawna Datenschutz Button - Nach oben scrollen Button - Nach oben scrollen