Warte zobaczenia & odwiedzenia

Kulinarne Görlitz

Oprócz wielu przeżyć związanych z historią, kulturą i przyrodą, podczas pobytu w Görlitz zapewnione są również doznania kulinarne, które prawie zawsze idą w parze z wyjątkową atmosferą danego miejsca. Spojrzenie na menu polsko-niemieckiego miasta nad Nysą pokazuje niezwykłą różnorodność. Znajduje się w nim oczywiście wiele tradycyjnych potraw nawiązujących do kuchni śląskiej, saksońskiej i polskiej. Ale to nie wszystko. Restauratorzy i szefowie kuchni oferują kreatywne połączenia regionalnych produktów, wegańskie i wegetariańskie przysmaki, nowe interpretacje klasycznych potraw i oczywiście zawsze dużo smaku.

To jest pyszne

Goście z pustym żołądkiem i apetytem na coś specjalnego będą mieli w czym wybierać. Oczywiście nie zabraknie tradycyjnych dań kuchni niemieckiej i polskiej oraz regionalnych specjałów. W dość prostej kuchni Ślązaków szczególnie wyróżnia się ‘śląskie niebo’. Pod tą nazwą ukrywa się wieprzowina, suszone śliwki, morele, kilka soczystych knedli oraz mąka i masło do sosu. Należy też spróbować polskiej potrawy narodowej - bigosu, czyli dania jednogarnkowego, składającego się z kiszonej kapusty, białej kapusty, grzybów oraz różnych rodzajów mięsa i kiełbas.

Ale wybór jest jeszcze większy: dania delikatne lub obfite, wegańskie lub steki, wytrawne lub słodkie, slow food lub pizza - restauratorzy z Görlitz wykazują się nie tylko sztuką kulinarną, sezonowymi inspiracjami i dobrym smakiem, ale oczywiście także sporą dawką wyobraźni. Daj się zaskoczyć.

(c) Paul Glaser

Makówki z likierem jajecznym

(c) Frank Hamm

Słodkie pokusy

Kawiarnie i cukiernie w Görlitz kuszą wszelkiego rodzaju wyrobami sztuki cukierniczej i piekarniczej, a miłośnicy maku mogą się skusić na makowiec z kruszonką. Każdy łakomczuch powinien spróbować kluski śląskie z makiem, zwane też makówkami. Posypane cukrem i cynamonem, podawane są zazwyczaj w szklanej miseczce.

Liczne lodziarnie obiecują ochłodę w letnie dni - wszystkie z różnymi, częściowo bardzo indywidualnymi propozycjami. Lody z automatu, wegańskie lody organiczne lub obfite pucharki lodowe. Spacer przez miasto zawsze można sobie urozmaicić lodowymi przysmakami.

(c) Rainer Weisflog
Destille
(c) Europastadt GmbH
Nachtschmied
(c) Europastadt GmbH
Insel der Sinne
(c) Horschel GmbH
Benigna

Doznania dla wszystkich zmysłów

Wokół Dolnego i Górnego Rynku (Unter- i Obermarkt), na ulicach Neißstraße, Peterstraße i Weberstraße, smakosze udają się w kulinarną podróż odkrywczą. Znajduje się tu wiele znakomitych kawiarni, restauracji i pubów. Nie ma dwóch takich samych lokali, a każdy z nich ma do opowiedzenia swoją własną historię. To wspaniałe miejsca do spędzenia czasu na świeżym powietrzu, z romantycznymi dziedzińcami, zabytkowymi murami oraz sklepieniami oświetlanymi pochodniami, które tworzą niepowtarzalną atmosferę. Ale to nie wszystko. Także po drugiej stronie Nysy, w Zgorzelcu, można wspaniale biesiadować z widokiem na stare miasto, przy szemrzącym jazie na Nysie, czy też bezpośrednio nad jeziorem Berzdorfer See z widokiem na taflę wody, na świeżym, wiejskim powietrzu.

Zdarza się, że gastronomia i przeżycia wchodzą w szczególną symbiozę, jak na przykład w wegańskiej kawiarni "Herzstück". Co się za tym kryje? Zajrzyj do środka.

(c) Sabine Wenzel

Masarnia Büchner: pyszne produkty i niepowtarzalne, przepiękne kafelki 

(c) Europastadt GmbH

Wyprodukowane i napełnione w Görlitz

O miejskich piwowarach i innych mistrzach dobrego smaku

Już w dawnych czasach Görlitz było znane jako miasto piwa. Na starym mieście znajdowały się liczne piwnice piwne. Na skalę przemysłową popularne piwo Landskron produkowane jest tu od 1869 roku - w browarze Landskron, dziś zabytku przemysłowym, w głębokich na wiele metrów piwnicach. Aż do dzisiaj. W ostatnich latach powstało też kilka browarów rzemieślniczych, dzięki czemu Görlitz jest dziś znów prawdziwym miastem piwnym.

Ale nie tylko piwowarzy znają swój fach po mistrzowsku. Warto przyjrzeć się także ladom i ekspozycjom w innych manufakturach - ręcznie robione czekoladki, świeżo palona kawa, najpiękniejsza masarnia w Niemczech. Nie można też zapomnieć o perełkach miłości - Liebesperlen, najmniejszym smakołyku z Görlitz.

Manufaktury w Görlitz

(c) Artjom Belan
Aleja Łasucha – jarmark regionalny
(c) Artjom Belan
Regionalne i smaczne
(c) Paul Glaser
Coolinaria - polsko-niemiecki Festiwal Wina i Smaku

Regionalne, zrównoważone i smaczne

Z pola na stoły

Rainkost Görlitz dba o to, aby świeże warzywa, codziennie zbierane z pól w okolicach Görlitz, trafiały do garnków restauratorów z Görlitz. Projekt ten został zainicjowany przez restaurację Obermühle Görlitz oraz RainKultur Görlitz i opiera się na idei rolnictwa solidarnego. Każdy lokal (obecnie dziesięciu restauratorów) płaci stałą miesięczną składkę na rzecz projektu i otrzymuje w zamian warzywa, które zostały wyhodowane w Görlitz Biesnitz, naturalnie i zgodnie z zasadami permakultury. W 2020 roku projekt otrzymał nawet nagrodę – Innowacje w Turystyce w Powiecie Görlitz (kategoria zakwaterowanie / gastronomia), a w tym samym roku zdobył też nagrodę publiczności. Dzięki temu potrawy smakują jeszcze lepiej.

Strona internetowa ze wszystkimi uczestniczącymi w projekcie restauracjami: Rainkost (tylko w języku niemieckim)

Pole uprawne w Görlitz/Biesnitz

PS: Pole jest udostępnione do zwiedzania

(c) Europastadt GmbH

Aleja Łasucha – jarmark regionalny

Raz w miesiącu Aleja Łasucha – ‘Naschallee’ na Elisabethplatz jest popularną atrakcją, która przyciąga wielu odwiedzających. Sprzedawcy oferują tu wyłącznie produkty regionalne - owoce, rośliny, sery i mięso, ale także wyroby rękodzielnicze. Aleja Łasucha w Görlitz jest też doskonałym uzupełnieniem odbywającej się tu praktycznie codziennie sprzedaży oraz wyjątkową gratką, która oprócz oferty wyróżnia się także szczególną atmosferą targową w cieniu potężnych kasztanowców.

Daty 2023 Naschallee:
w godz. 8.00 - 14.00 na Elisabethplatz

  • 6 maja
  • 3 czerwca
  • 1 lipca
  • 5 sierpnia
  • 2 września

 

(c) Friedemann Dressler

(c) Paul Glaser

Ciekawe wydarzenia 

Coolinaria – polsko-niemiecki Festiwal Wina i Smaku

W wyjątkowej atmosferze wytwornego Placu Pocztowego - Postplatz w śródmieściu Görlitz, przyjemność staje się punktem programu. Podczas festiwalu Coolinaria, goście mogą oczywiście próbować i cieszyć się smakiem, ale także porozmawiać z twórcami dań i napojów. W ramach WineMarket oraz FoodMarket wybrani regionalni producenci prezentują swoje przysmaki i produkty.

Już inauguracyjna edycja wydarzenia w 2020 roku stanowiła atrakcyjną platformę dla regionalnych producentów, restauratorów, piwowarów i winiarzy. Wśród nich znaleźli się między innymi: Saksońska Winnica Państwowa Schloss Wackerbarth, czołowi saksońscy winiarze Matthias Schuh oraz Martin Schwarz, winiarz Rico Leonhardt z Brandenburgii, inicjatywa "Ein Korb voll Glück" (koszyk szczęścia), trzy lokalne specjalistyczne sklepy z winami, palarnia kawy z Görlitz, lokalny browar rzemieślniczy SUDOST, restauracja "Jakobs", lokalna masarnia Andreasa Wagnera, jak również restauracja "neiß".

Następne Coolinaria odbędą się 22 czerwca 2024 r. na Postplatz.

Strona internetowa

Strucla Makowa, (c) Bäckerei Tschirch

Śląskie specjały na Boże Narodzenie

Görlitz to także miejsce dla tych, którzy w okresie adwentu mają ochotę na szczególny poczęstunek. Śląska sztuka piekarnicza wyczarowuje liczne przysmaki, takie jak strucla makowa. Natomiast zgodnie z legendą, sam Duch Gór Liczyrzepa miał osobiście przyczynić się do powstania przepisu ‘legnickiej bomby’ (Liegnitzer Bombe).

Podczas adwentu wśród rzeźników z Görlitz co roku rozpoczyna się specjalny konkurs - Kto wyprodukuje najlepszą świąteczną kiełbasę? Zawiera ona wiele sekretnych składników i zawsze odrobinę cytryny.

Smacznego. 

Nota prawna Datenschutz Button - Nach oben scrollen Button - Nach oben scrollen